Γιάννης Χάλλεκερ

φωτογραφία Γιάννη ΧάλλεκερΓεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με υποτροφία Γ. Αβέρωφ και Τ. Μπαχάουερ στο Ωδείο Αθηνών με την καθηγήτρια Ζωή Αγελάστου και τον πατέρα του πιανίστα Μαξ Χάλλεκερ. Το 1990 πήρε το Δίπλωμά του με την υψηλότερη διάκριση, άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο που του απένειμε σε ειδική τελετή η κυρία Ψαρούδα Μπενάκη. Είναι κάτοχος διπλωμάτων σολίστ πιάνου από το Royal College of music (δίπλωμα ARCM), του Guildhall School του Λονδίνου (δίπλωμα LGSM) και του Master of Music in Piano Performance με άριστα από το σολιστικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου «University of Arts in Belgrade».

Συνεργάστηκε με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και έχει ερμηνεύσει έργα τους σε πρώτη εκτέλεση. Ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού και ρεσιτάλ του έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Το 1999 πραγματοποίησε ηχογραφήσεις για CD, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας υπό την διεύθυνση του Emil Tabakov (Κοντσέρτων Mozart-Beethoven).

Το 2006, στην εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμήνευσε τα εξής κοντσέρτα: Το κοντσέρτο για τρία πιάνα και ορχήστρα σε Fa μείζονα KV 242 του W.A. Mozart (με τις πιανίστες Ελένη Χάλλεκερ και Ελένη Κίκιζα), έργο που η ΚΟΑ παρουσίασε για πρώτη φορά στα 65 χρόνια της δραστηριότητάς της και το «Κομμάτι κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα» σε Fa ελάσσονα έργο 79 του C.M. Von Weber υπο τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού και Διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή.

Η δισκογραφική εταιρεία «Warner Music Greece» κυκλοφόρησε κατά τα έτη 1997 και 1999 δύο CD με έργα κλασικού ρεπερτορίου για solo piano (Bach, Beethoven, Chopin, Liszt, Ravel). Τον Απρίλιο του 2010, σε συναυλία της «Καμεράτας-Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής», ερμήνευσε το Κοντσέρτο για δυο πιάνα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα με τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα Δημήτρη Σγούρο υπό τη διεύθυνση του Christopher Warren-Green.

Προγράμματα συναυλιών Γιάννη Χάλλεκερ

Διδάσκει