Μαξ Χάλλεκερ

Max Hallecker photoΟ Μάξ Χάλλεκερ γεννήθηκε στο Graz της Αυστρίας και σπούδασε πιάνο στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τον καθηγητή Grete Hinterhofer με τον οποίο έλαβε το δίπλωμα σολίστ πιάνου το έτος 1950. Ως απόφοιτος παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα (Meisterklasse) με τους διάσημους καθηγητές Edith Farnardi και Hauser. Παράλληλα, είχε στενή συνεργασία ως Korrepetitor στην Κρατική Όπερα του Graz με τον Έλληνα αρχιμουσικό Μιλτιάδη Καρύδη.

Το 1952 προσελήφθη καθηγητής πιάνου του σολιστικού τμήματος (Konzertklasse) στο Κρατικό Ωδείο του Graz.

Πολύ νέος ξεκίνησε τη σημαντική πιανιστική του καριέρα με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις σε χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, δίδοντας ρεσιτάλ και συμμετέχοντας σε συναυλίες μουσικής δωματίου με τους διάσημους σολίστες Odnoposoff, Erduran, Schneiderhan, Orloff, Sadlo, Barbara Troxsel, Rita Streich κ.α.

Κατά το διάστημα 1955 - 1959 έδωσε πολλές συναυλίες με δύο πιάνα με τους Αυστριακούς πιανίστες Haidmayer, Schwenzer και Walter Klein. Με τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα Friedrich Gulda υπήρξε φιλία, αλληλοεκτίμηση και ανταλλαγή απόψεων για την τεχνική του πιάνου. Το έτος 1970 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του μόνιμα στην Αθήνα.

Max Hallecker photoΣε ρεσιτάλ πιάνου και σε ηχογραφήσεις στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή Ελλήνων Μουσουργών. Στην Ελλάδα είχε πλούσιο παιδαγωγικό έργο με επιτυχίες των μαθητών του, σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, όπου επέτυχαν ανώτερες διακρίσεις και βραβεία και εν συνεχεία εισαγωγή τους στις Μουσικές Ακαδημίες της Ευρώπης (Βιέννης, Παρισίου, Λονδίνου) και της Ρωσίας. Κατά τα έτη 1996 και 1997, μαθήτριές του έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό πιάνου που προκήρυξε το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και λαμβάνοντας την πρώτη θέση κέρδισαν την υποτροφία για ανώτερες σπουδές στο Εξωτερικό.

Η μουσική κατάρτιση των μαθητών του συντέλεσε ώστε να συμπράξουν ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Επί 30 χρόνια συνεργάσθηκε με μεγάλα κεντρικά Ωδεία της Αθήνας μέσω των οποίων έδωσε πολυάριθμα πτυχία και διπλώματα πιάνου τα οποία αξιώθηκαν την υψηλότερη βαθμολογία. Υπήρξε μέλος Κριτικών Επιτροπών σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου καθώς και στον διαγωνισμό που προκηρύσσει κάθε 2 χρόνια το Μουσικό Σωματείο Τζίνα Μπαχάουερ στην Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στην προώθηση και περαιτέρω εκπαίδευση νέων ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών.